Home > Ziektebeelden > Oogheelkunde > Retina >

Occlusie vena centralis retinae

Inleiding

Vena centralis retina occlusie is een afsluiting van de centrale retina vene door een thrombus, meestal bij oudere patiënten. De symptomen zijn een plotseling optredende, pijnloze visusverlies. De diagnose wordt gesteld door fundoscopie. De meeste behandelingen zijn ineffectief of niet bewezen. Glaucoom, diabetes mellitus, hypertensie, verhoogde bloedviscositeit en een verhoogd hematocriet zijn predisponerende factoren. Een occlusie kan ook idiopatisch zijn. De situatie is ongebruikelijk bij jonge mensen. Neovascularisatie van de retina of iris (rubeosis iridis) met een secundair (neovasculair) glaucoom kan weken tot maanden na de occlusie verschijnen. Glasvochtbloedingen kunnen zich ontwikkelen door de aanwezigheid van neovascularisatie (angiogenese).

 

Symptomen

Pijnloos zichtverlies kan plotseling of gradueel over een periode van dagen tot weken ontstaan. Bij fundoscopie is de retinale vene opgezwollen en gekronkeld, de fundus oedemateus en retinale bloedingen zijn aanwezig. Deze veranderingen zijn tot een quadrant beperkt als de obstructie een tak van de centrale retina vene betrekt.

 

Behandeling

Bij patiënten waarbij de normale retinale perfusie hersteld wordt, kan het normale zicht weer terugkeren. De tijd van zicht verbetering varieert. Degene met een slechtere perfusie ontwikkelen vaker complicaties en hebben ernstiger zichtverlies. Gezichtsscherpte bij presentatie is een goede indicator voor het uiteindelijke zicht. Als de gezichtsscherpte minstens 20/40 is, dan zal de gezichtsscherpte waarschijnlijk goed blijven. Als de gezichtsscherpte slechter dan 20/200 is, zal 80% van de patiënten niet verbeteren of zal zelfs verslechteren. Er is geen algemeen geaccepteerde medische behandeling, tenzij neovascularisatie ontwikkelt. Hierbij is panretinale fotocoagulatie geïnitieerd, hetgeen de glasvochtbloedingen vermindert en een neovasculair glaucoom voorkomt.


Bron

  1. L.D. Bores. Refractive Eye Surgery 2nd Edition 2000. Wiley-Blackwell.
  2. D.Y. Kunimoto, K.D. Kanitkar, M.Makar, M,A. Friedberg. The Wills Eye Manual: Office and Emergency Room Diagnosis and Treatment of Eye Disease 4th Edition 2000.Lippincott Williams & Wilkins.
  3. D.J. Spalton, R.A. Hitchings, P. Hunter. Atlas of Clinical Ophthalmology 3rd Edtion 2004. Mosby.
Laatste update: 16-09-2011